HOME          Historische Studiegroep "Land van Kessel"


Archiefmateriaal:

Thinsboek here Reyners here tot Broichuysen, berust in het voormalige HSAD, Landesarchiv Geldern, Admin.Kolleg, inv.nr. 187.

Thinsboeck - (en) van de Hof ten Kerkhof te Broekhuizenvorst die in het Kreisarchiv Viersen te Kempen liggen. [Akten L 2.4 t/m L 2.9] waaronder Kaufbrief L 2.2, Varia prachtige stukken, Abrechnungen und sicher 6 Lagerbucher.

Is in handen gekomen van Van Holthusen, die aangetrouwd zijn met Von Schaesberg en dat archief zit in Kempen, Kreisarchiv Viersen, prachtige registers tot 1797.
Hieruit heb ik Huize de Kolck te Broekhuizenvorst kunnen uit halen en gepubliceerd in Castellogica.
Proces bij Van Veen in de Maasgouw, die basseert zijn gegevens op het RAG, Archief van het Hof van Gelre, 0124. in 1560 nr. 7 met Akte van 1424.

 

Archief van de Schepenbank Helden, inv.nr. 139 waarin een legger bevindt over cijnzen van de heerlijkheid Helden, 1622-1752 1 deel. in HCL

Archief Huis Scheres -d' Olne, heeft een lijfgewin- en thinsboek van het Huis Oijen te Kessel , zie inv.nr. 267  (1 deel) en inv.nr.  268 1 katern. loopt over de jaren 1546 - 1797.

 

het archief van de bezitters van Kasteel Ter Horst de bezitters van dat kasteel hebben o.a. de heerlijke rechten van het dorp Horst en sedert 1674 ook van Sevenum.
In 1565 koopt een zekere Johan van Wittenhorst, ambtman van Kessel de Hof Ter Binnen te Horst dat vlak voor het kasteel Ter Horst lag (waarvan de poort nu nog bestaat, ondanks zijn verplaatsing). Zelfs de Hof Ter Binnen beschikte over leen, tijnss, lijffgewijnsgoederen, met gegevens uit de 15e eeuw.
Zie inv.nr. 132 van Archief fam. Wittenhorst aanwezig in Maastricht HCL. Let wel dat is een oud inv. nr.
Echter het Huis ter Horst heeft ook gegevens mbt laten.

 

 

1. Schloss Haag bevat ook registers van tijnsen en laten in Grubbenvorst. Huis Baersdonck en Grebben.
Zijn zelfs nu beschikbaar op internet. Wie de inventaris koopt krijgt een code die te gebruiken is op internet, zie uitleg in de inventaris en neem contact op met Rijkheyt te Heerlen.

 
2. De laatbank van Huize De Steegh te Grubbenvorst
   In HCl, Archief Schepenbank Grubbenvorst, inv.nr. evac. nr. 3417 
Anno 1578 vernieuwd
  Item dese erffpacht, thins latten und lijffgewins goeder sint gelegen tho Grijbbenforst vnnd hoeren thoe dem Edelen Erentfestenn Dederichen van Drupt (Dript).

 
3. Heel apart is het laatboek van de Laterijen van de kerk van Venray, dat zijn een paar boederijtjes en stukjes land in de directe omgeving van de kerk. Oorsprong zou ver terug kunnen gaan.
Wellicht iets van doen met de Munsterabdij te Roermond, immers zij hadden sedert de 13 eeuw het patronaatsrecht in Venray.