Jacques Rutten;     Nr 339. 20-11-1796    RAL, Schepenbank Helden, inv nr 30, blz 387

tekst in blauw geeft links aan naar onderliggende bladzijden


 
Request van Hendrik van den Beuken
 
Verthoonen reverentelijk Hendrik van den Buyken, voorts Jan van den Bueken en Marten Gommans als gerigtelijk aengestelde vereede momboirs van de onmundige kinderen van voorn[oemde] Hend van den Bueken en Agnes Gommans zalgr, gewesene eh[eluyden], hoe dat selven weduwenaer Hendrik van den Bueken bij afsterven van voorss sijne vrouw zalgr belast is gebleven met eenige gereede gereede schulden, alsoo dat hij als nu niet in staet is om dese schulden te betaelen, wie ook om sijne twee onmundige kinderen in voorss sijn eerste houwelijk verweckt, behoorlijk te konnen opvoeden, sonder op sijne patrimonieele erfgoederen, als naementlijk een sevende deel in een huys, schuer en stallinge met bijgehoorige bouw- en weyland, eenig geld te mogen negotieeren en op te nemen 't Welk egter niet konnende geschieden sonder praeallabele permissie van desen eersaemen gerigte, soo is 't dat voorss suppltn (=supplianten = de indieners van het verzoek) seer ootmoedelijk versoeken, dat aen den voorss weduwenaar dese opnaame mag worden gepermitteert, om hier voren aengehaelde redenen. Dit doende etc.
Waeren geteekent:  dit is 't X merkt van Hend vanden Bueken;  dit is 't X merkt van Jan vanden Bueken; dit is 't merkt van Marten Gommans, alle schrijvens onervaeren, quod att[estor] G. Stoffels.
 
D'apostille was dese: 't Gericht gesien de neffenskomende supplique met de daerbij aengehaelde redenen, permitteert aen de supplntn eenig geld te mogen negotieeren en daer voor sijne patrimonieele goederen te verbinden, mits selve somme aenwendende tot betaelinge sijner schulden en educatie sijner onmundige kinderen. Actum Helden, den 20 9bris 1796. P.H. Cremeren; A. Gisberts; G. Stoffels.
 
In de marge van bovenstaande tekst staat:
De post:  Wij ondergess[chrevenen] certificeeren mits desen de negotiatie in dese supplique geroerd, gedaen te hebben van Michiel Crommentuyn en Christina Verhaegh ehel., bestaende in een hondert guldens Cleefs capital, ten jaarlijxen interesse à vier pro cento, eerstmaal te verschijnen den 20e novemb 1797. Voor welke somme capital en verloop van dien tot securiteit der voorn[oemde] voorstrekkeren het gementioneerde sevende deel des patrimonieel huys en erven van Hend van den Buecken verbonden blijft, met alzulke kragt als ofte de realisatie daar op gerigtelijk waare gepasseert en beleden. In oirconde hebben wij dese als in 't schrijven onervaeren met onse gewoonlijke merckten eygenhandig geteekent. Actum Helden den 2e decemb 1796.
Waaren geteekent:  Dit ist merckt van Hend vanden Buecken;  dit ist merckt van Jan vanden Buecken;  dit ist merckt van Marten Gommans.
Onderstond:  mij present en geteekent:  P. Verhaegh schepen tam quam testis
 
 
 N.B. Er zijn veel van dit soort requesten van langstlevenden die onroerend goed willen verkopen of belenen. Maar dat goed is door overlijdt van de partner gedevolveerd op de kinderen, in blote eigendom. De langstlevende heeft er dus geen zeggenschap over. Daarom is toestemming van de mombers en van de schepenen nodig voor verkoop of belening. Ik heb die requesten niet opgenomen, maar in dit geval neem ik het op, omdat het request min of meer gekoppeld is aan de volgende huwelijksvoorwaarden. Daags na het indienen van dit request worden door Hendrik van den Beuken en Catharina Symons huwelijksvoorwaarden opgesteld. (zie nr 340)